Veronikilife.ro foloseste cookie-uri pentru a imbunatati experienta de navigare si a asigura functionalitati aditionale. Detalii
Close

Formular inscriere la atelier

Ce alimente provoacă cel mai des alergii întârziate în cazul copiilor?

 

Despre alergiile alimentare întârziate și apariția acestora, am povestit pe larg într-un articol anterior, pe care îl poți găsi aici. Îți propunem ca de această dată să ne axăm pe cazuri concrete de identificare a alergiilor alimentare întârziate (IgG), dar și pe enumerarea unora dintre cele mai frecvente alimente ce provoacă alergii întârziate copiilor, conform studiilor efectuate de către Dr. Gabriela Ion, medic primar pediatrie, cu experiență în imunonutriție și homeopatie.Alergii alimentare la copii - VERONIKI Life

Dr. Gabriela Ion utilizează un test de sânge pentru identificarea alergiilor alimentare întârziate în abordarea terapeutică a unor probleme cum sunt durerile abdominale recurente, refluxul gastro-esofagian, boli dermatologice (dermatita atopică, urticaria) sau malabsorbția.

„Anticorpii IgG se ataşează la proteinele alimentare, formând aşa-numitele complexe imune. Acestea se depun în diverse ţesuturi, pentru a fi mai apoi distruse de celule speciale. Astfel, în organism se elibereză radicali liberi agresivi și alte substanțe care pot produce leziuni celulare și reacții inflamatorii locale. Iar rezultatul este apariția unei inflamaţii cronice. Deci, alergiile întârziate pot fi una dintre cauzele bolilor cronice. Inclusiv copiii pot să dezvolte alergii întârziate, indiferent de vârstă”, explică Dr. Gabriela Ion, medic primar pediatru. Dr. Ion a tratat până acum circa 100 de copii, de toate vârstele, care sufereau de diverse afecţiuni ce aveau la bază alergii întârziate.

 

Afecţiuni declanşate de alergiile întârziate şi alimentele care le provoacă

 „În cazul copiilor, cele mai des întâlnite afecţiuni ce ar putea avea la bază alergii alimentare IgG mediate sunt cele de tub digestiv. Sunt foarte frecvente durerile abdominale recurente, dar pot să apară şi sindroame gastroesofagiene, boli inflamatorii intestinale, sindroame de malabsorbţie. Alergiile întârziate pot sta şi la baza unor patologii extradigestive, precum urticarie cronică, tuse cronică, astm, wheezing recurent, obezitate şi diferite alte afecţiuni în care este implicată componenta imună”, explică dr. Ion.

Medicul a recomandat un test de dozare a anticorpilor IgG în cazul a peste 100 de pacienți și a adunat într-o statistică rezultatele obținute, pe baza cărora a elaborat următoarele concluzii:

-          78% dintre copiii testați, cu vârste cuprinse între 1 și 18 ani și probleme de sănătate, au prezentat o alergie întârziată la cereale

-          pe locul doi în topul alimentelor în cazul cărora testul de sânge a indicat o alergie alimentară întârziată, se află laptele de vacă (75%).

-          un alt aliment care provoacă frecvent alergii alimentare întârziate, conform studiilor Dr. Ion, este oul (îndeosebi oul de găină și, mai ales, albușul).

-          ardeiul dulce (30% din rezultate) și drojdia (28%) fac parte, de asemenea, din categoria alimentelor ce pot determina sensibilități alimentare.

-          în mod surprinzător, cel mai puțin alergenic aliment este carnea, îndeosebi cea de porc. În situațiile în care rezultatele au indicat o reacție alergică la carne, de cele mai multe ori a fost vorba de carnea de pui.

“Scoaterea temporară  din alimentaţie a alimentelor care declanşează reacţii inflamatorii IgG mediate  este  prima atitudine în tratamentul bolilor inflamatorii mediate imun digestive şi extradigestive”, spune dr. Ion, care a atrage însă atenţia că dieta este doar una dintre uneltele folosite în abordarea clinică a unor probleme de sănătate cum sunt cele amintite anterior.

 

Principiul rotaţiei  

Mai mult decât atât, dieta trebuie făcută după anumite rigori. Astfel, pe lângă eliminarea temporară a alimentelor în cazul cărora au fost identificate valori mari ale anticorpilor IgG, trebuie respectat şi principiul rotaţiei. Acesta presupune ca alimentele permise să fie consumate prin rotaţie la 4 zile pentru a se evita dezvoltarea de noi alergii alimetare şi subnutriţia.

  

Variante de testare

În cea mai complexă variantă a sa, testul Imupro măsoară nivelul anticorpilor IgG pentru 270 de alimente, aditivi alimentari și condimente. Astfel, pe baza unor rezultate care acoperă o plajă atât de largă, o eventuală dietă impusă ca urmare unui nivel de anticorpi IgG crescut va fi mult mai ușor de gestionat și mult mai eficientă. Și asta pentru că, în lipsa unor date complete, e posibil ca un pacient să continue să consume alimente care nu au fost testate și care ar putea să genereze reacții alergice, și astfel excluderea celor care creează probleme să nu aibă rezultatele dorite.

 

Vrei să afli mai multe detalii despre testele specifice alergiilor alimentare?

Programează-te chiar acum la VERONIKI Life - Clinica de Medicină Integrativă din București! Specialiștii noștri în medicină integrativă te vor ajuta în identificarea variantei de testare, adecvată pentru tine, dar și în recomandarea nutrițională și medicală post-testare. Pentru mai multe detalii, te invităm să ne contactezi la 021.232.98.41 sau să ne scrii la office@veronikilife.ro

 

Text: Dr. Gabriela Ion
medic primar pediatrie, Șef lucrări UMF "Carol Davila" București, Doctor în medicină
experiență în homeopatie, imunonutriție și tratamentul bolilor imune.

 

Adresa Clinicii de Medicină Integrativă - VERONIKI Life:

Intrarea Murmurului nr. 2-4, Sector 1, București