Close

Formular inscriere la atelier

Tratamentul copilului cu infecții urinare frecvente. Gemoterapia - tratament complementar

 

 

Infecțiile urinare recurente reprezintă o problemă importantă în patologia pediatrică, pe de o parte datorită frecvenței de apariție a acestora, pe de altă parte datorită riscului ridicat de apariție a altor simptome și afecțiuni, precum: inflamații cronice, cicatrici renale.

Tratamentul clasic pentru prevenirea recurențelor este bazat pe chimioterapicele clasice care trebuie să nu inducă rapid rezistența, să nu producă alergizare, să se elimine în urină în forma activă și să asigure concentrații eficiente în căile urinare.  Cel mai adesea, sunt prescrise diverse scheme cu monoterapie sau terapiii combinate, cu schimbarea chimioterapicului la 10 zile. Indiferent de tratament, niciunul nu a reușit să rezolve recurențele infecțiilor urinare. Tocmai din acest motiv, au început cercetări și studii pentru adoptarea unor noi soluții, adjuvante tratamentului clasic cu antibiotic, astfel încât infecțiile celor mici să poată fi eradicate.

Astfel, a început să fie utilizată gemoterapia pentru tratamentul infecțiilor urinare la copii.infectii urinare la copii - tratament

Pentru lupta cu bacteriile patogene, în ultimii ani, de mare utilitate a fost introducerea probioticelor, deoarece însăși chimioterapicele folosite în tratamentul de profilaxie a recidivelor creează disbioză și apare un cerc vicios infecție⇨antibiotic⇨disbioză⇨infecție, care în final duce la persistența sau recurența infectiilor tractului urinar. Cu toate acestea, medicii care au tratat infecții urinare la copiii cu malformații renale, imunodeficiențe sau disfuncții vezicale, s-au confruntat de multe ori cu imposibiliatea sterilizării tractului urinar.

Dar ceea ce trebuie știi despre infecțiile urinare ale copilului tău este că, de obicei, acestea apar la vârste foarte fragede, cel mai adesea, sub 3 ani. Iar la o astfel de vârstă, antisepticele urinare nu trebuie administrate. Prin urmare, doar antibioticul poate fi o soluție definitivă, însă un tratament complementar este mult mai benefic pentru sănătatea copilului tău: fitoterapie, gemoterapie, homeopatie.

Un exemplu de tratament gemoterapeutic în cazul infecțiilor urinare la copii este bazat pe extractul de Cranberry (MERIȘOR), care are ca principală acțiune împiedicarea aderării germenilor la mucoasa căilor urinare. Știm că una din consecințele colonizării tractului urinar cu bacterii este perturbarea motilității căilor urinare, fie prin spasm, fie prin distensie. Apare un sindrom cistitic acut,  exprimat clinic alături de disurie (ca urmare a inflamației locale) prin polakiurie, micțiuni imperioase, enurezis  sau retenție urinară.

De asemenea, tot acest extract gemoterapic din mlădițe de Merișor poate fi folosit pentru căile urinare ca alternativă pentru ”Motillium“, dacă există hipotonie sau retenție urinară prin dismotilitate sau ca alternativă pentru “No-spa” în tratamentul aparatul urogenital, dacă există spasticitate vezicală (polakiurie, enurezis). De multe ori, infecțiile urinare se asociază cu constipație cronică, iar Extractul din mlădițe de Merișor favorizează și creșterea peristalticii tubului digestiv, ceea ce contribuie la scăderea riscului de recidivă (constipația poate fi factor favorizant de infecție urinară). Totodată, extractul de merișor are și proprietăți antiinfecțioase și cicatrizante, contribuind astfel la o ameliorare a simptomatologiei și o scădere a duratei de administrare a antibioticelor ( în infecțiile recurente). Efectul de corecție al dismotilității poate fi crescut prin asocierea cu Extract gemoterapic din muguri de Tei argintiu (efect pe sistemul nervos vegetativ, ușor anxiolitic). Personal, cu această schemă terapeutică tratez copiii cu sindroame de insuficiență de eliminare, care asociază la infecțiile urinare, reflux vezico-ureteral, constipație cronică, uneori encoprezis sau reflux gastroesofagian.

În pediatrie există frecvent cistite virale, mai ales cele hemoragice, datorate adenovirusurilor. În acest context, simptomatologia este brutală, cu hematurie macroscopică și sindrom cistitic intens (polaki-disurie, micțiuni imperioase, agitație și nervozitate la copilul mic); asocierea la un antiinflamator (ex. Ibuprofen) a gemoterapicului din mlădițe de Merișor și a celui din muguri de Tei argintiu scurtează semnificativ durata bolii și atenuează disconfortul produs de inflamația vezicii urinare.

Uneori ne confruntăm cu o varietate de sindrom cistitic (exprimat clinic mai ales prin polakiurie), cunoscut în literatura franceză ca cistalgie (poate fi numit echivalentul renal al “colonului iritabil”) ce apare pe un anumit teren psiho-emoțional, declanșat de viroze, frig, bazin, diverse tratamente sau manevre urologice. Personal, asociez la Driptane, extractele gemoterapice din mlădițe de Merișor și din muguri de Tei argintiu, pentru corecția tulburării de motilitate a căilor urinare.

Frecvent, în practică se asociază la infecție și litiaza urinară. În spital avem frecvent cazuri de nefrocalcinoze ( +/- nefrolitiază) care beneficiază de tratament, fie medical, fie inițial chirurgical (calculi coraliformi) și ulterior medicamentos. Tratamentul, după antibioterapie, poate continua cu Extract din mlădițe de Merișor si Extract din mlădițe de Iarbă neagră. Acesta din urmă, asociază efectului antiinflamator, antibacterian și efectul antilitiazic, mai ales în litiaza oxalo-calcică, pentru care, în afară de vitamina B6, nu avem multe opțiuni la copilul de vârstă mică. De asemenea, este benefic și efectul antisclerotic al preparatului, mai ales la copiii cu pielonefrită cronică sau la cei cu malformații severe, operate sau tratate conservator. Pacienții cu infecție urinară grefată pe vezica neurogenă, cei care prezintă manevre urologice frecvente sau cei cu dispozitive medicale (tip sondă vezicală sau sfincter vezical) au tendințe sclerogene și beneficiază de acest efect . Deosebit de util în practică este produsul Polygemma 7- căi urinare (care asociază în formula gemoterapicele de Merișor, Iarbă neagră și Afin  – ce conține un derivat hidrochinonic – arbutina, cu acțiune antiseptică, antibacteriană și antiinflamatoare asupra căilor urinare).  Afinul are și efect uricozuric, iar Merișorul este acționează ca un cicatrizant al căilor urinare.

După 30 de ani de practică pediatrică, am ajuns la concluzia că microbii “au mare inteligență proprie“, este greu de luptat cu un dușman atât de abil și administrând numai tratamente cu antibiotice nu se poate rezolva recurența sau persistența infecțiilor. Accentul trebuie pus pe următoarele elemente: evitarea disbiozelor, controlul dismotilităților și creșterea imunității .

Rezultatele obținute în practica medicală curentă de spital, prin folosirea gemoterapicelor, a dus la certificarea directă a datelor din literatura de specialitate din acest domeniu și acest lucru m-a motivat să vi le împărtășesc.

 

În cadrul acestui articol sunt prezentate informații cu scop informativ, nefiind o recomandare de administrare ori un înlocuitor al consultației medicale. Pentru orice probleme de sănătate, te încurajăm să te adresezi medicului curant.

 

Cum pot face o programare la pediatrie / gemoterapie

Te așteptăm în București, la VERONIKI Life - Clinica de Medicină Integrativă pentru un consult medical (complementar) la unul dintre specialiștii recunoscuți în domeniu. Pentru mai multe detalii, te invităm să ne contactezi la 021.232.98.41 sau să ne scrii la office@veronikilife.ro.

 

Text: Dr. Gabriela Ion
medic primar pediatrie, Șef lucrări UMF București,
experiență în gemoterapie și homeopatie, imunonutriție și tratamentul bolilor imune

 

Adresa Clinicii de Medicină Integrativă - VERONIKI Life:

Intrarea Murmurului nr. 2-4, Sector 1, București