Veronikilife.ro foloseste cookie-uri pentru a imbunatati experienta de navigare si a asigura functionalitati aditionale. Detalii
Close

Depunem toate eforturile pentru ca serviciile medicale să se deruleze cu profesionalism, dar și cu respectarea măsurilor impuse de autorități.
Apelăm la dumneavoastră cu rugămintea de a da dovadă de înțelegere și cooperare, cu scopul de a limita riscul de răspândire al virusului SARS Cov-2.

Având în vedere situația epidemiologică, vă rugăm să respectați regulamentul nostru intern:
✅ înainte de a vă prezenta în clinică, asigurați-vă că aveți programare. Accesul în clinică va fi permis doar persoanelor programate.
✅ dacă aveți simptome de răceală, strănut, tuse, dureri în gât, dificultăți de respirație și/sau febră (>37.3 ° C), vă rugăm să anunțați telefonic.
✅ vă rugăm să veniți la programare purtând masca de unică folosință. De asemenea, pe durata vizitei dvs în clinică (fie ca însoțitor, fie ca pacient, în sala de așteptare, în cabinete și pe întreaga durată a consultului și/sau a terapiei), aveți obligația de a purta în mod corespunzător masca de unică folosință, acoperind gura și nasul.

✅ înainte de a intra în clinică, vă rugăm să vă puneți în picioare botoșii de unică folosință aflați în zona liftului.
✅ la intrarea în clinică / cabinete, vă încurajăm să respectați normele de igienă (dezinfectarea adecvată a mâinilor cu apă și săpun, utilizarea dezinfectantului de mâini) și distanță socială (2 m între pacienți și însoțitori în sala de așteptare).
✅ prezentarea la programare se va face fără însoțitori/ aparținatori. Prin excepție, minorii pot fi însoțiți de un singur părinte / tutore. De asemenea, pacienții vârstnici, cu dizabilități sau cei care au nevoie de un însoțitor pot fi însoțiți de o singură persoană.
✅ vă recomandăm, pe cât posibil, să achitați serviciile medicale cu cardul bancar.

Mulțumim!

Close

Formular inscriere la atelier

Analiza funcțională a microbiotei intestinale

Microbiota intestinală

Funcția principală a intestinului este de a asigura digestia și resorbția alimentelor, fiind totodată centrul imunitar al întregului organism.

Epiteliul intestinului funcționează ca o barieră de protecție împotriva agenților patogeni externi, iar microflora intestinală joacă un rol extrem de important.

Tractul intestinal este colonizat cu peste 1.000 de specii bacteriene, iar rolul și importanța acestora asupra sănătății umane au fost confirmate de tot mai multe studii efectuate în ultimii ani.

Așadar, microbiota intestinală, cu rol fundamental în menținerea sănătății organismului, asigură:

 • prevenirea colonizării cu microorganisme patogene;
 • funcționarea celulelor intestinale;
 • întărirea sistemului imunitar;
 • sintetizarea vitaminelor;
 • prevenirea proceselor inflamatorii.

De aceea, orice dezechilibru produs la nivelul florei intestinale (disbioză) poate deveni o cauză declanșatoare sau agravantă a unor afecțiuni patologice care afectează microbiota: sensibilitate crescută la infecții, creșterea permeabilității mucoasei intestinale, alergii alimentare ș.a.

 

Se recomandă analiza funcțională a microbiotei intestinale, dacă sunt prezente simptome precum:

 • probleme gastro-intestinale: constipație, diaree, greață, vărsături;
 • dureri abdominale recurente, meteorism, flatulență;
 • boli inflamatorii intestinale: boala Crohn, colită ulcerativă;
 • sindrom de intestin iritabil;
 • sindrom de oboseală cronică;
 • obezitate și sindrom metabolic;
 • diabet;
 • boli autoimune;
 • hipertensiune arterială;
 • boli alergice (alimentare, respiratorii);
 • tulburări psihice și neurologice (insomnii, Alzheimer, autism, depresie, fibromialgie).

 

Analiza microbiotei presupune efectuarea unui test complex de scaun (FlorInScan), ce include analiza calitativă și cantitativă a compoziției microflorei intestinale, precum și a altor parametri importanți:

 identificarea microbiotei fungice;

 determinarea parametrilor digestivi (reziduuri digestive și elastazei-1 pancreatice);

 detectarea hemoglobinei fecale;

 determinarea pH-ului.

În cazul în care medicul solicită mai multe investigații, există și o variantă extinsă a testului, denumită FlorInScan Plus, care analizează suplimentar:

 markerii inflamatori și ai permeabilității mucoasei (calprotectina, alfa1-antitripsină)

 markerii imunologici (IgA secretor)

Rezultatele obținute în urma analizei microbiotei contribuie semnificativ la stabilirea cauzelor afecțiunii tale, precum și la elaborarea tratamentului personalizat, inclusiv a dozelor de probiotice și prebiotice.

 

Testele FlorInScan și FlorInScan Plus au opțiunea de determinare a zonulinei, un biomarker relevant pentru permeabilitatea intestinului, dar și a histaminei în scaun. Zonulina este un modulator fiziologic al joncțiunilor intercelulare strânse ale mucoasei intestinale, cu rolul de a facilita accesul substanțelor nutritive din și în intestin.

Adresa Clinicii de Medicină Integrativă - VERONIKI Life:

Intrarea Murmurului nr. 2-4, Sector 1, București