Despre termografie
Termografia este o investigație non-invazivă, nedureroasă și non-iradiantă, având însă o acuratețe comparabilă cu celelalte metode de diagnostic imagistic, fiind complementară acestora, dar mai puțin costisitoare. Asemenea investigațiilor EKG, EEG, EMG, termografia exporează condiția de sănătate sau de boală a unui pacient.
Principiul termodiagnosticării se bazează pe analiza repartizării temperaturii pe suprafaţa corpului (analiza punctelor "reci" şi "fierbinţi"), putând fi detectate afecțiuni chiar înainte ca acestea să se manifeste. Fiind non-invazivă și non-iradiantă, termografia poate fi repetată indiferent de intervalul de timp, cu scopul de a oferi informații cu privire la evoluția unui anumit tip de tratament (oncologic, antiinflamator, antireumatic, endocrin etc.).
Termografia în diagnosticarea afecțiunilor sânilor
În ultima perioadă, termografia a devenit o metodă de investigare a sănătăţii sânilor extrem de utilizată ca urmare a faptului că nu dăunează organismului şi nu prezintă contraindicaţii. Principalele obiective al termografiei în investigarea sănătății sânilor sunt diagnosticarea nodulilor şi ale tumorilor la sân.
Așa cum spuneam anterior, termograful măsoară de la distanţă temperatura unei anumite zone a corpului uman. Este cunoscut faptul că activitatea vaselor sangvine la nivelul nodulilor şi al tumorilor de sân este mai crescută decât în restul corpului, deci temperatura este mai mare. Cu ajutorul termografului putem detecta semnele cele mai timpurii ale tumorilor de sân.
În imaginea de mai sus, poți observa rezultatul termografic al unei paciente. Diagnosticul pus, în acest caz, este: nodul malign sân stâng, fără extensie în ganglioni.
Nodulii de sân apar în urma unei dereglări hormonale. Nedepistaţi la timp sau netrataţi, aceştia pot duce la apariţia cancerului mamar.
Termograful şi mamograful sunt două aparate care fac parte din aceeaşi generaţie, însă ele au roluri diferite. Statisticile arată că, în cazul aplicării concomitente a celor două metode, rata de supravieţuire a pacientelor cu neoplasm mamar creşte cu 61%. Prin efectuarea mamografiei se depistează poziţia anatomică a leziunii, iar prin efectuarea termografiei se urmăreşte evoluţia în timp şi comportamentul acesteia în urma tratamentului.
Alte afecțiuni pe care le poți diagnostica termografic
Pe lângă afecțiunile mamare ce pot fi investigate și depistate cu ajutorul termografiei, această investigație poate evidenția și alte boli precum:
Unde poți efectua termografie medicală?
Vino în București la VERONIKI Life - Clinica de Medicină Integrativă pentru investigații medicale pe baza termografiei. Pentru programări, te invităm să ne contactezi la 021.232.98.41 sau să ne scrii la office@veronikilife.ro