Veronikilife.ro foloseste cookie-uri pentru a imbunatati experienta de navigare si a asigura functionalitati aditionale. Detalii
Close

Formular inscriere la atelier

Despre colon - este bine să ştiu!

 

DATE DE ANATOMIE ŞI FIZIOLOGIE 

Metoda de tratament cunoscută sub denumirea de colon-hidroterapie se aplică colonului, ultima parte a tubului digestiv responsabilă de formarea materiilor fecale şi de eliminarea lor. Lungimea medie a colonului este de 1,6m având un diametru de 7cm în porţiunea iniţială care descreşte la 4cm în partea terminală.

Intestinul gros se află în etajul inferior al cavităţii abodominopelvine şi prin forma lui descrie aşa numitul ,,cadru colic”colon VERONIKI Life București

Acest cadru are:
- o porţiune ascendentă (colon ascendent)
- o porţiune transversală (colon transvers)
- o porţiune descendentă (colon descendent)

El,  "cadrul", uneşte segmentul de început al intestinului gros cunoscut sub numele de "cec" cu segmental final numit "rect".

Peretele intestinului gros este format din patru tunici care se succed de la interior spre exterior astfel:

  • tunica mucoasă
  • tunica submucoasă
  • tunica musculară
  • tunica seroasă

şi care îndeplinesc trei funcţii principale:

  1. secretorie
  2. de absorbţie
  3. motorie

Funcţia secretorie a intestinului gros se rezumă la secreţia mucusului cu rol în progresia şi eliminarea materiilor fecale. Cantităţi mici de substanţe alimentare care au rămas neabsorbite în intestinul subţire sunt supuse unor procese de fermentaţie şi putrefacţie sub acţiunea enzimelor secretate de bacteriile din lumenul intestinal. Procesele de fermentaţie reprezentate de degradarea resturilor hidrocarbonate, sunt urmate de apariţia de acizi organici (acetic, lactic, butiric) şi gaze (metan, bioxid de carbon, hidrogen).

Ele se produc la nivelul cecului, colonului ascendent şi jumatatea dreaptă a celui transvers sub acţiunea florei microbiene anaerobe şi sunt însoţite de biosinteza unor vitamine hidrosolubile din grupul B, precum şi a vitaminei K.

Procesele de putrefacţie reprezintă degradarea resturilor de proteine care ajung în colon şi au acţiune toxică. O parte se resorb în sânge şi sunt dezactivate de ficat, apoi eliminate prin urină. În afara de aceşti produşi mai iau naştere şi gaze ca hidrogenul sulfurat şi mercaptanii care dau mirosul "caracteristic" al scaunului.

Funcţia de absorbţie a intestinului gros se rezumă la absorbţia apei, a electroliţilor, a vitaminelor (din grupul B şi K) şi a unor aminoacizi.

Funcţia motorie cuprinde mişcări de tip:

  • peristaltic
  • segmentare
  • contracţii tonice

Prin contracţiile peristaltice de masă, materiile fecale pătrund în rect declanşând defecaţia.

 

Unde pot efectua ședințe de hidrocolonoterapie?

Te așteptăm în București la VERONIKI Life - Clinica de Medicină Integrativă pentru a simți efectele benefice ale terapiei pentru colon. Pentru programări, te invităm să ne contactezi la 021.232.98.41 sau să ne scrii la office@veronikilife.ro

 

Text: Dr. Mariana Cioiu,
medic medicină generală, competențe în homeopatie și gemoterapie
practician de hidrocolonoterapie

 

Adresa Clinicii de Medicină Integrativă - VERONIKI Life:

Intrarea Murmurului nr. 2-4, Sector 1, București