Veronikilife.ro foloseste cookie-uri pentru a imbunatati experienta de navigare si a asigura functionalitati aditionale. Detalii
Close

Formular inscriere la atelier

Noțiuni elementare despre homeopatie

 

Din ce în ce mai căutată şi apreciată de pacienți, homeopatia s-a dezvoltat în 200 de ani până la nivel de ştiinţă medicală modernă bazată pe studii fundamentale şi clinice.

Termenul „homeopatie” defineşte modul de acţiune al acestui sistem terapeutic, şi anume „similar bolii”. Pe scurt, homeopatia constă în tratarea pacienţilor cu preparate diluate şi dinamizate specific, provenind din substanţe care ar fi putut provoca simptomele bolii dacă nu ar fi fost diluate. Oficial este considerată o terapie complementară, însă în mod eronat homeopatia este confundată cu ideea totalitatea terapiilor complementare.

Medicamentul homeopatic se poate prezenta sub formă lichidă sau impregnat în granule de zaharoză sau lactoză cu administrare sublinguală. Există și unguente, supozitoare, tablete sau Homeopatie - VERONIKI Lifechiar forme injectabile. Toate sunt înregistrate ca medicamente. Prepararea lor este complexă și are loc în laboratoare specializate, conform farmacopeelor.

În desfăşurarea unui consult homeopatic particularitatea principală constă în anamneză. Aceasta impune luarea în considerare a unor detalii ale simptomelor care pot părea nesemnificative pentru anamneza clinică obişnuită, legate de exemplu de modalități de apariție sau concordanțe ale simptomelor, care duc la individualizarea tratamentului. Examenul obiectiv și solicitarea de investigații paraclinice fac parte din consultația homeopatică.

În principiu există două tipuri de prescripție în homeopatie, diferite ca abordare și anvergură. Homeopatia clasică, mai amplă și profundă, presupune abordarea holistică cu toate particularitățile psihicului, tipologiei și personalității pacientului împreună cu cele mai profunde detalii ale simptomelor de la nivelul tuturor aparatelor și sistemelor și investigarea diferitelor corelații între ele. O astfel de consultație poate dura peste o oră datorită anamnezei foarte detaliate.

Pe de altă parte, homeopatia clinică este metoda care pune accentul pe manifestările patologice și diagnosticul clinic, oferind posibilitatea unei prescripții mai rapide cu un nivel de eficiență terapeutică apropiat, dar uneori fără a putea lua în considerare toate nivelele de manifestare a bolii.

În România avem satisfacţia practicării homeopatiei ca ştiinţă pur medicală, desfăşurată legal doar de către medici cu drept de liberă practică, absolvenţi ai cursurilor specifice de perfecţionare postuniversitară, garanţie a eticii şi calităţii actului medical.

Ce trebuie să știe medicul care trimite pacientul pentru consult homeopatic?

  • tratamentul homeopatic poate fi urmat în paralel cu orice alt fel de tratament, aducând un plus de beneficiu clinic;
  • practic orice pacient cu orice boală poate beneficia de tratament homeopatic; indicația crește pentru pacienți alergici sau nonresponsivi la tratamente clasice sau care au tulburări funcționale, psihosomatice sau imunitare;
  • rezultatele tratamentului homeopatic sunt cu atât mai rapide și eficiente cu cât este instituit mai precoce după debutul simptomelor.

Ce trebuie să știe farmacistul și asistentul de farmacie care eliberează medicația homeopatică?

  • preparatele se administrează sublingual sau perlingual pe nemâncate pentru o absorbție optimă;
  • nu este necesară evitarea preparatelor mentolate, așa cum se pretinde eronat;

Toate acestea sunt lucruri pe care pacienții este posibil să le știe deja din materialele sau emisiunile de popularizare, iar noi ca profesioniști în sănătate suntem datori să le cunoaștem, cel puțin pentru a nu fi puși în dificultate în fața pacientului, dar și mai mult pentru a-i oferi șansa la un tratament neinvaziv dar eficient pentru orice boală, fie el complementar sau de primă intenție.

 

Unde poți efectua o consultație de homeopatie?

Te așteptăm în București, la VERONIKI Life - Clinica de Medicină Integrativă pentru a simți efectele benefice ale homeopatiei. Pentru programări sau mai multe detalii, te invităm să ne contactezi la 021.232.98.41 sau să ne scrii la office@veronikilife.ro

 

Text: Dr. Adrian Alecu, Coordonator Medical Veroniki Life
medic primar medicină internă, asistent universitar UMF Târgu-Mureș,
formator în homeopatie și gemoterapie, experiență în ozonoterapie

 

Adresa Clinicii de Medicină Integrativă - VERONIKI Life:

Intrarea Murmurului nr. 2-4, Sector 1, București