Veronikilife.ro foloseste cookie-uri pentru a imbunatati experienta de navigare si a asigura functionalitati aditionale. Detalii
Close

Depunem toate eforturile pentru ca serviciile medicale să se deruleze cu profesionalism, dar și cu respectarea măsurilor impuse de autorități.
Apelăm la dumneavoastră cu rugămintea de a da dovadă de înțelegere și cooperare, cu scopul de a limita riscul de răspândire al virusului SARS Cov-2.

Având în vedere situația epidemiologică, vă rugăm să respectați regulamentul nostru intern:
✅ înainte de a vă prezenta în clinică, asigurați-vă că aveți programare. Accesul în clinică va fi permis doar persoanelor programate.
✅ dacă aveți simptome de răceală, strănut, tuse, dureri în gât, dificultăți de respirație și/sau febră (>37.3 ° C), vă rugăm să anunțați telefonic.
✅ vă rugăm să veniți la programare purtând masca de unică folosință. De asemenea, pe durata vizitei dvs în clinică (fie ca însoțitor, fie ca pacient, în sala de așteptare, în cabinete și pe întreaga durată a consultului și/sau a terapiei), aveți obligația de a purta în mod corespunzător masca de unică folosință, acoperind gura și nasul.

✅ înainte de a intra în clinică, vă rugăm să vă puneți în picioare botoșii de unică folosință aflați în zona liftului.
✅ la intrarea în clinică / cabinete, vă încurajăm să respectați normele de igienă (dezinfectarea adecvată a mâinilor cu apă și săpun, utilizarea dezinfectantului de mâini) și distanță socială (2 m între pacienți și însoțitori în sala de așteptare).
✅ prezentarea la programare se va face fără însoțitori/ aparținatori. Prin excepție, minorii pot fi însoțiți de un singur părinte / tutore. De asemenea, pacienții vârstnici, cu dizabilități sau cei care au nevoie de un însoțitor pot fi însoțiți de o singură persoană.
✅ vă recomandăm, pe cât posibil, să achitați serviciile medicale cu cardul bancar.

Mulțumim!

Close

Formular inscriere la atelier

Homeopatia - interviu acordat de dr. Cristina Elena Popescu, medic primar boli infecțioase

 

Ce este Homeopatia?

Homeopatia este o metodă terapeutică complementară medicinei convenționale, practicată cu succes pe scară largă în toată lumea. Conform datelor prezentate de Organizația Mondială a Sănătății, homeopatia ocupă locul II în lume ca metodă de tratament, după medicina convențională, fiind recunoscută în 80 de țări ca sistem terapeutic. Pe baza studiilor care atestă eficiența homeopatiei, atât în prevenirea, cât și în tratamentul a numeroase afecțiuni, țări precum Elveția, Marea Britanie, Brazilia, Chile, India sau Pakistan au inclus această terapie pe lista serviciilor naționale de sănătate. Homeopatia este practicată în 40 din 42 țări europene, iar studiile au arătat că 100 milioane europeni, semnificând aproximativ 29% din populația Uniunii Europene, utilizează în mod frecvent homeopatia pentru problemele de sănătate. Care sunt diferențele între terapia medicală convențională, cea homeopată și cea naturistă? Terapia naturistă sau naturopatia cuprinde terapiile naturale ce au ca scop să sprijine capacitatea de vindecare a organismului și să-i creeze acestuia climatul optim pentru a se apăra de agenții externi agresori, fizici, biologici sau chiar emoționali. Ea include mai multe metode terapeutice:

✅ homeopatia,

✅ acupunctura,

✅ fitoterapia,

✅ osteopatia,

✅ terapia cranio-sacrală,

✅ reflexoterapia,

✅ hidrocolonoterapia,

✅ ozonoterapia,

✅ nutriția,

✅ consilierea în ceea ce privește stilul de viață și managementul stresului.

 

Homeopatia este o metodă holistică de tratament ce se bazează pe principiul similarității enunțat de medicul german Samuel Hahnemen în urmă cu 200 ani: o substanță care poate produce anumite simptome de boală la omul sănătos este capabilă să le vindece la o persoană bolnavă atunci când este folosi în doze foarte mici și supusă unei proceduri fizice numită dinamizare. Pentru înțelegerea modului de acțiune, pot da exemplul remediului homeopat Apis preparat din veninul de albină care poate vindeca rapid simptomele produse de înțepătura acestei insecte, respectiv durerea, roșeața, căldura și edemul local. Spre deosebire de medicina convențională, în cadrul căreia terapia se adresează specific unei anumite afecțiuni, tratamentul homeopat este individualizat pentru fiecare pacient și ține cont atât de simptomele bolii, cât și de modul de reacție, caracteristicile specifice și profilul emoțional al acestuia, răspunzând nevoii de restabilire a stării de sănătate pe toate planurile. Dar, subliniez faptul că cele doua terapii, convențională și homeopată, chiar dacă funcționează dupa principii diferite și presupun abordări medicale diferite, nu se exclud, ci se completează foarte bine una pe cealaltă. Necesitatea evaluării clinice și paraclinice a pacientului, precum și monitorizarea acestuia prin teste de laborator și imagistică performante există în ambele metode terapeutice, iar decizia de aplicare a celei mai potrivite metode aparține medicului cu pregătire de specialitate.

 

Care considerați că sunt avantajele homeopatiei?

Homeopatia este o metodă de tratament blândă, eficientă, personalizată, ce lucrează împreună cu organismul pentru îndepărtarea simptomelor, care îmbunătățește starea de sănătate a pacienților pe termen lung. Medicamentele homeopatice sunt substanțe naturale obținute prin procedee specifice care le asigură lipsa toxicității. Nu au reacții adverse, nu dau dependență, au costuri minime, pot fi administrate la orice vârstă, inclusiv la sugari, femei în timpul sarcinii sau alaptării.

 

Cum se formează un medic homepat?

Homeopatia se practică în România numai de către medici cu pregătire postuniversitară de specialitate. Atestatul de studii complementare în Homeopatie, eliberat de Ministerul Sănătății Publice prin Centrul Național de Perfecționare în Domeniul Sanitar se obține în urma unui curs de pregătire cu durata de 2 ani, urmat de susținerea unui examen.

 

Aveți o experiență de peste 15 ani de practică medicală de spital, într-o specialitate alopată/aparținând medicinei convenționale. Cum ați devenit interesată de această metodă terapeutică?

Interesul meu pentru Homeopatie a aparut chiar de la începutul practicii mele medicale, dintr-o nevoie de a depăși limitele impuse de cunoașterea medicală alopată / convențională, precum și din căutarea de soluții pentru afecțiuni cu resurse terapeutice incomplete și nesatisfăcătoare. Am început studiul homeopatiei în paralel cu pregătirea din cadrul rezidențiatului de boli infecțioase și pot afirma că m-am format ca medic încercând să înțeleg atât beneficiile, cât și carențele celor două sisteme terapeutice. După un studiu și o practică de 20 de ani am înțeles valoarea și limitele fiecăreia dintre ele, dar și faptul că Homeopatia este mult subevaluată, atât de către medici, cât și de către pacienți. Este mare păcat că pacienții apelează la homeopatie ca la o ultimă variantă, numai după ce au epuizat toate terapiile convenționale sau mai puțin convenționale existente.

 

Care este experiența dumneavoastră în aplicarea homeopatiei?

Pentru că activitatea mea alopată s-a desfășurat în cadrul specialității de boli infecțioase pediatrice, cele mai multe solicitări de tratament homeopat le-am avut din partea parinților micilor mei pacienți care își doreau o alternativă de tratament mai blândă decât cea oferită de medicina convențională și care să le asigure acestora un risc de îmbolnăvire mai mic pe termen lung. Cu ajutorul homeopatiei am tratat de multe ori cu succes afecțiuni respiratorii sau digestive acute și chiar am stopat recurențele acestora astfel încât intervenția alopată să fie minimă sau nulă. Cu timpul, prieteni, cunoștințe, colegi, dar și părinți ai micilor mei pacienți mi s-au alăturat în căutarea de soluții alternative pentru diverse patologii, de la Rinite alergice, Mastoză fibro-chistică, Chisturi ovariene, Gastrită, Reflux gastro-esofagian, Dischinezie biliară, Colopatii funcționale, recurențe infecțioase multiple, până la tulburări de somn, vertij sau atacuri de panică.

 

De ce există o barieră de recunoaștere a medicilor față de acest tip de terapie?

Recunoașterea homeopatiei se lovește de neîncrederea celor care nu au studiat această valoroasă metodă terapeutică deoarece presupune o gândire medicală diferită de ceea ce se predă în Facultatea de Medicină. Pentru că nu sunt înțelese încă mecanismele fizio-patologice care stau la baza acțiunii medicamentelor homeopatice, le sunt ignorate efectele. Însă istoria științelor este plină de exemple în care între constatarea unui efect și explicația lui s-au scurs zeci sau sute de ani. De asemenea, se consideră de mulți că homeopatia este utilizată fără o bază clinică suficientă, însă există numeroase studii publicate care dovedesc eficiența acesteia în diverse patologii.

 

Care considerați că este abordarea medicală cea mai corectă?

Soluția medicală cea mai bună pentru pacient este abordarea integrativă medicală, prin care cele două ramuri se completează în încercarea de a rezolva problemele pacientului. Avem nevoie de o evaluare corectă și completă a pacientului, atât clinică, cât și paraclinică, pentru a putea decide care metodă terapeutică este cea mai potrivită. Aplicarea homeopatiei poate aduce beneficii în afecțiuni acute medii sau ușoare prin scurtarea duratei și severității bolii, prin scăderea riscului de complicații, iar în afecțiuni cronice prin controlarea simptomelor neinfluențate de medicația convențională și a potențialelor reacții adverse. Pe termen lung, tratamentul homeopat duce la scăderea riscului de îmbolnăvire și creștere a calității vieții.

Adresa Clinicii de Medicină Integrativă - VERONIKI Life:

Intrarea Murmurului nr. 2-4, Sector 1, București