Dr. Gabriela Ion, șef lucrări UMF “Dr. Carol Davila”, doctor în medicină, medic primar pediatrie, cu competență în nefrologie, ecografie și homeopatie, ce face parte din echipa de medici ai Clinicii de Medicină Integrativă - VERONIKI Life, atrage atenția asupra faptului că, pe lângă alergiile de tip IgE, care se produc la un timp relativ scurt față de momentul ingerării alimentului, există și alergiile alimentare de tip IgG, care se pot manifesta și la trei zile de la momentul consumării unui aliment. Aceste alergii alimentare întârziate pot reprezenta cauza atât a unor boli digestive, cât și extradigestive, iar un prim pas în diagnosticarea și tratarea acestora îl reprezintă identificarea alimentelor „vinovate” prin intermediul testului Imupro.
„Când vorbim despre alimente și despre patologia indusă de alimente, trebuie să înțelegem că sunt două noțiuni separate: intoleranțele alimentare și alergiile alimentare. Intoleranțele alimentare sunt datorate unor defecte enzimatice pe care le avem la nivelul organismului fiecăruia: deficit de lactază, de fructază sau de histamină. Când vorbim despre alergii, ne gândim la proteinele alimentare care induc diferite fenomene fizio-patologice la nivelul organismului.”, ne lămurește dr. Gabriela Ion.
Doctorița lucrează de aproximativ 3 ani cu testul ImuPRO și îl consideră o noutate pentru pediatrie, fiind deosebit de util în diagnosticarea și tratarea diverselor afecțiuni ale copiilor: „Folosesc testul Imupro la orice boală care are ca substrat un mecanism inflamator, alergic, imun. Îl folosesc pentru a identifica cauzele. Există boli digestive și boli extradigestive care au ca substrat producerea unor alergii alimentare. Aceste alergii alimentare, practic, induc niște inflamații cronice. De exemplu, tiroiditele autoimune, hipertensiunea, diabetul, oboseală cronică. Nimeni nu se gândește că ar putea fi datorate unor alergii alimentare. Am fost obișnuiți, mulți ani, să credem că alimentele produc boli digestive, dar în ultimul timp se observă că spectrul acestor alergii alimentare este mult mai amplu, în ceea ce privește patologia medicală”
Pediatrul subliniează faptul că nu alimentele sunt de vină, ci “tubul digestiv” al pacientului, ceea medicii numesc “sindrom de intestin permeabil”. Dar pentru “a repara” intestinul este nevoie de o identificare și o eliminare temporară a alimentelor care nu sunt procesate corect de organism.
Deosebit de important este faptul că fenomenul autoimun este declanșat de factori precum: infecții, alergii alimentare și substanțe xenobiotice din mediu. Așa încât, dacă poate fi identificată cauza, tratamentul va fi mult mai eficient.
Un material video despre opinia dr. Gabriela Ion cu privire la alergiile alimentare întârziate și diagnosticul acestora, poți viziona accesând link-ul de aici .
Unde poți face testarea ImuPro, recomandată în cazul alergiilor alimentare întârziate?
Te așteptăm în București la VERONIKI Life - Clinica de Medicină Integrativă. Medicii noștri specialiști te vor ajuta în identificarea variantei potrivite pentru tine, dar și în recomandarea nutrițională și medicală post-testare. Pentru programări, te invităm să ne contactezi la 021.232.98.41 sau să ne scrii un e-mail la office@veronikilife.ro .