Veronikilife.ro foloseste cookie-uri pentru a imbunatati experienta de navigare si a asigura functionalitati aditionale. Detalii
Close

Depunem toate eforturile pentru ca serviciile medicale să se deruleze cu profesionalism, dar și cu respectarea măsurilor impuse de autorități.
Apelăm la dumneavoastră cu rugămintea de a da dovadă de înțelegere și cooperare, cu scopul de a limita riscul de răspândire al virusului SARS Cov-2.

Având în vedere situația epidemiologică, vă rugăm să respectați regulamentul nostru intern:
✅ înainte de a vă prezenta în clinică, asigurați-vă că aveți programare. Accesul în clinică va fi permis doar persoanelor programate.
✅ dacă aveți simptome de răceală, strănut, tuse, dureri în gât, dificultăți de respirație și/sau febră (>37.3 ° C), vă rugăm să anunțați telefonic.
✅ vă rugăm să veniți la programare purtând masca de unică folosință. De asemenea, pe durata vizitei dvs în clinică (fie ca însoțitor, fie ca pacient, în sala de așteptare, în cabinete și pe întreaga durată a consultului și/sau a terapiei), aveți obligația de a purta în mod corespunzător masca de unică folosință, acoperind gura și nasul.

✅ înainte de a intra în clinică, vă rugăm să vă puneți în picioare botoșii de unică folosință aflați în zona liftului.
✅ la intrarea în clinică / cabinete, vă încurajăm să respectați normele de igienă (dezinfectarea adecvată a mâinilor cu apă și săpun, utilizarea dezinfectantului de mâini) și distanță socială (2 m între pacienți și însoțitori în sala de așteptare).
✅ prezentarea la programare se va face fără însoțitori/ aparținatori. Prin excepție, minorii pot fi însoțiți de un singur părinte / tutore. De asemenea, pacienții vârstnici, cu dizabilități sau cei care au nevoie de un însoțitor pot fi însoțiți de o singură persoană.
✅ vă recomandăm, pe cât posibil, să achitați serviciile medicale cu cardul bancar.

Mulțumim!

Close

Formular inscriere la atelier

Poate ajuta homeopatia în cazul herpesului recidivant la copii? Cum, în ce condiţii şi când apelăm la tratament homeopatic?

 

În primii ani de viaţă apare de obicei prima infecţie cu Herpes simplex 1 (HSV1), numită primoinfecţie. Aceasta poate fi neobservată sau poate fi o formă extinsă, cu febră, multiple leziuni bucale şi peribucale, ganglioni locoregionali inflamaţi. Indiferent de forma primei infecţii, virusul rămâne cantonat la nivelul ganglionilor nervoşi toată viaţa. De acolo, în anumite condiţii, el se poate reactiva periodic şi produce leziunile tipice de herpes bucal: mici ciorchini de vezicule cu lichid, pe o suprafaţă roşie, la nivelul buzelor, însoţite de senzaţii locale de usturime, furnicături, durere.

HSV1 poate produce, rar, şi herpes oftalmic. În plus, există şi virus herpetic 2 (HSV2) ce produce leziuni genitale, acesta fiind, de asemenea, rar întâlnit la copii.

 

Cum putem influenţa evoluţia herpesului bucal?

  1. Nu putem influenţa mult riscul de primoinfecţie, deoarece herpesul este foarte contagios şi cu răspândire largă. Desigur, cei ce au un herpes acut vor evita contactul direct cu alte persoane, se vor spăla bine pe mâini, nu vor sta în preajma bebeluşilor mici şi a celor cu dermatită atopică.

Totuși, aproape 80% din copii contactează virusul în copilărie.

  1. Dacă apare primoinfecţia, în special forma extinsă, copilul va fi evaluat de medic și va primi tratament simptomatic, hidratare corectă, la nevoie chiar tratament antiviral. Se pot recolta teste pentru evidenţierea virusului. Aceste teste pot fi necesare deoarece sunt şi alte stomatite ce pot semăna clinic cu primoinfecţia herpetică.

Homeopatia poate ajuta întotdeauna în primoinfecţie, singură sau în asociere cu tratament alopat, dar este necesară urmărirea îndeaproape a copilului.

  1. După primoinfecţie, indiferent de forma ei, virusul rămâne în ganglionii nervoşi sensitivi (de obicei ai nervului trigemen, pentru HSV1) de unde se reactivează periodic sub formă de gingivostomatită sau faringită (mai rar) sau keratoconjunctivită (poate da complicaţii severe, de aceea la acesată formă se va merge la medic de la debut).

 

Ce poate declanşa reactivarea?

-infecţii generale cu febră - cel mai frecvent la copii, iar herpesul este numit „buton de febră”

-frigul

-expunerea la soare

-situaţiile conflictuale

-oboseala

-menstruaţia

-traumatismele

 

Fiecare copil are un anumit factor declanşator, nu se reactivează la oricare din aceştia. Observăm care este acest factor şi îl evităm, dacă se poate: de exemplu, dacă se reactivează la soare, atunci folosim cremă de protecţie solară.

Homeopatia poate ajuta cel mai mult în acest stadiu, pentru evitarea reactivărilor sau pentru rărirea lor. Tratamentul este strict individual pentru că se tine seama de particularităţile copilului şi particularităţile reactivării (de exemplu: copilul este foarte sensibil la zgomote, mănâncă sărat, este neliniştit, anxios, salivează abundent, se calmează la aplicaţii reci/calde, este introvertit sau alte particularităţi). Doar o evaluare clinică completă şi uneori paraclinică poate conduce la un tratament eficient.

Totodată se va insistă pe alimentaţie sănătoasă, se pot da suplimente alimentare precum vitamina C în doze mici, Vitamina D3, vitamine din grupul B. Nu se recomandă imunostimulatoare, decât în cazuri în care este dovedită necesitatea lor şi doar la recomandarea medicului.

  1. În cazul reactivării, în acut, herpesul bucal se poate trata cu antivirale locale, medicamente pentru calmarea durerii, hidratare. Şi în această etapă homeopatia poate ajuta vindecarea, se poate recomanda în toate cazurile. O menţiune specială este că, în cazul leziunilor la nivelul ochiului (deşi rare) se va merge cât mai repede la medic, iar tratamentul homeopat poate fi recomandat doar după examinarea oftalmologică.
  2. Situaţiile speciale sunt reprezentate de herpesul recidivant frecvent, cu simptome asociate: febră, ganglioni inflamaţi, suprainfecţie locală. În aceste cazuri se fac învestigaţii suplimentare pentru statusul imunitar şi eventual alte afecţiuni asociate. Apoi se poate trata cu medicamente homeopatice în asociere cu tratamentul alopat necesar.

Avantajele homeopatiei în tratamentul herpesului la copil sunt multiple:

  • administrare uşoară - se dizolvă în apă,
  • nu au gust şi nici miros,
  • se pot recomanda în toate situaţiile,
  • nu au reacţii adverse.

În orice afecţiune, indiferent de tipul de tratament recomandat, este importantă examinarea copilului, urmarirea evoluţiei şi, la nevoie, investigaţii medicale suplimentare.

 

 

Unde pot efectua un consult de homeopatie?

Te așteptăm în București, la VERONIKI Life - Clinica de Medicină Integrativă pentru a simți efectele benefice ale homeopatiei. Pentru mai multe detalii, te invităm să ne contactezi la 021.232.98.41 sau să ne scrii la office@veronikilife.ro.

 

Text: Dr. Camelia Toader
medic specialist pediatrie,
competență în homeopatie clinică

 

Adresa Clinicii de Medicină Integrativă - VERONIKI Life:

Intrarea Murmurului nr. 2-4, Sector 1, București