Veronikilife.ro foloseste cookie-uri pentru a imbunatati experienta de navigare si a asigura functionalitati aditionale. Detalii
Close

Depunem toate eforturile pentru ca serviciile medicale să se deruleze cu profesionalism, dar și cu respectarea măsurilor impuse de autorități.
Apelăm la dumneavoastră cu rugămintea de a da dovadă de înțelegere și cooperare, cu scopul de a limita riscul de răspândire al virusului SARS Cov-2.

Având în vedere situația epidemiologică, vă rugăm să respectați regulamentul nostru intern:
✅ înainte de a vă prezenta în clinică, asigurați-vă că aveți programare. Accesul în clinică va fi permis doar persoanelor programate.
✅ dacă aveți simptome de răceală, strănut, tuse, dureri în gât, dificultăți de respirație și/sau febră (>37.3 ° C), vă rugăm să anunțați telefonic.
✅ vă rugăm să veniți la programare purtând masca de unică folosință. De asemenea, pe durata vizitei dvs în clinică (fie ca însoțitor, fie ca pacient, în sala de așteptare, în cabinete și pe întreaga durată a consultului și/sau a terapiei), aveți obligația de a purta în mod corespunzător masca de unică folosință, acoperind gura și nasul.

✅ înainte de a intra în clinică, vă rugăm să vă puneți în picioare botoșii de unică folosință aflați în zona liftului.
✅ la intrarea în clinică / cabinete, vă încurajăm să respectați normele de igienă (dezinfectarea adecvată a mâinilor cu apă și săpun, utilizarea dezinfectantului de mâini) și distanță socială (2 m între pacienți și însoțitori în sala de așteptare).
✅ prezentarea la programare se va face fără însoțitori/ aparținatori. Prin excepție, minorii pot fi însoțiți de un singur părinte / tutore. De asemenea, pacienții vârstnici, cu dizabilități sau cei care au nevoie de un însoțitor pot fi însoțiți de o singură persoană.
✅ vă recomandăm, pe cât posibil, să achitați serviciile medicale cu cardul bancar.

Mulțumim!

Close

Formular inscriere la atelier

Cum se face diagnosticul pulsului pentru acupunctură?Diagnosticul anatomo-funcţional de tip accidental reprezintă o etapă obligatorie pe baza căreia se stabileşte indicaţia pentru tratamentul cu acupunctură.

Uneori, putem prezenta o serie de tulburări neîncadrabile în afecţiunile clasice, indicând un dezechilibru energetic neajuns în stadiul lezionar. Alteori, chiar dacă boala a ajuns în stadiul lezionar, complexul simptomatologic trebuie interpretat atât în sens anatomo-funcţional, cât şi în sens energetic. Acesta din urmă permite individualizarea tratamentului prin adaptarea unei formule generale de puncte la fiecare caz în parte.

Aplicarea profilactică a acupuncturii presupune cunoaşterea tipului constituţional şi temperamental al individului care indică vulnerabilitatea unei loji energetice la agresiunile interne sau externe, predispoziţia pentru un anumit tip de tulburare.

Tehnica de diagnostic are ca obiective finale următoarele:

  • precizarea tipului de afecţiune cu care avem de a face Yang sau Yin,
  • precizarea lojei energetice afectate sau a axului energetic intensat, ca şi factorul etiopatogenic (endogen sau exogen)
  • precizarea energiei primitive şi predominante afectate în cadrul unei boli,
  • precizarea meridianelor aflate în dezechilibru şi a tipului acestuia (exces sau insuficienţă).

Un prim pas este culegerea de informaţii asemănător cu medicina occidentală, recurgându-se la:

  1. Anamneză - se precizează antecedentele familiale şi personale (informaţii despre energia Zang Qi şi Shen Qi), precum și detalii despre apariţia şi evoluţia simptomelor subiective;
  2. Inspecţie - se urmăresc detalii privind aspectul general al bolnavului (tipul constituţional, atitudinea gestică, mersul sau analiza diferitelor regiuni ale corpului (faţă, mână, abdomen etc)) privind culoarea troficitatea, vascularizaţie etc. În medicina tradiţională chineză, inspecţia joacă un rol foarte important aducând informaţii privind starea energiilor fundamentale (Zang Qi şi Shen Qi), de aceea este foarte important ca fiecare pacient să fie foarte atent urmărit din momentul intrării în cabinet: mersul, modul cum deschide uşa, cum se aşează, gestica, expresia feţei, a privirii, timbru vocii, debitul verbal.
  3. Ascultaţie - joacă un rol mai puţin important decât în medicina occidentală și sunt urmărite aspecte precum: timbrul vocii, debitul verbal etc
  4. Palpare - extrem de importantă în stabilirea diagnnosticului energetic, cuprinzând palparea pulsurilor radiale şi periferice, palparea abdomenului, a traectului meridianelor, a punctelor, etc. 
  5. Aprecierea mirosului şi halenei - aduce informaţii asupra lojii energetice deficitare. O etapă importantă pentru diagnostic, o poate avea examinarea limbii. S-a constat că 60% dintre bolnavii prezentând o afecţiune medicală sau chirurgicală, limba are aspectul modificat. Aici trebuie examinată constituţia, mobilitatea, culoarea ţesutului lingual, depozitul lingual. Examenul limbii aduce informaţii preţioase pentru clasificarea unei tulburări în raport cu cele 8 reguli diagnostice: Yang-Yin, exces – insuficienţă, căldură – frig şi interior – exterior.

O etapă obligatorie şi de neînlocuit în stabilirea diagnosticului energetic o are palparea pulsurilor. Pe o lungime de 5 cm, în şanţul radial, deasupra încheieturii mâinii, se găsesc amplasate pe cele două mâini, cele 12 pulsuri reprezentând cele 12 meridiane principale, cuprinzând cele cinci organe cavitare (Fu) şi cele 5 organe parenchimatoase (Zang) precum şi meridianele vase – sex (pericard) şi Trei Focare. Cele două meridiane unice, Vasul Suvernor şi Vasul de Concepţie nu fac parte din marea circulaţie a meridianelor şi nu au o localizare la nivelul pulsurilor. Starea energetică a celor 12 meridiane corespunzând celor 12 pulsuri poate fi notată cu unul, două sau trei minusuri sau plusuri, exprimând diferitele grade de insufucienţă sau exces energetic. Fiecare puls are 28 de caracteristici (nuanţe), zece sunt mai uşor de apreciat, ele putând fi asociate două câte două (unul exprimând un exces energetic (Yang), altul o insuficienţă energetică (Yin)). În mare, ele se referă la frecvenţa, amplitudinea şi consistenţa pulsurilor. Diferenţele între unele tipuri de puls sunt foarte mici, depinzând foarte mult de medicul care face palparea. În acest sens, transmiterea informaţiei unei alte persoane nu este posibilă. Ceea ce este important este încadrarea pulsului într-o categorie ce indică exces (puls Yang) sau insuficienţa (puls Yin).

 

Unde pot efectua tratament de acupunctură?

Te așteptăm în București, la VERONIKI Life - Clinica de Medicină Integrativă pentru a simți efectele benefice ale acupuncturii. Pentru mai multe detalii, te invităm să ne contactezi la 021.232.98.41 sau să ne scrii la office@veronikilife.ro.

 

Text:  Dr. Zoe Stratulat
medic medicină generală, competențe în acupunctură

Adresa Clinicii de Medicină Integrativă - VERONIKI Life:

Intrarea Murmurului nr. 2-4, Sector 1, București