Veronikilife.ro foloseste cookie-uri pentru a imbunatati experienta de navigare si a asigura functionalitati aditionale. Detalii
Close

Depunem toate eforturile pentru ca serviciile medicale să se deruleze cu profesionalism, dar și cu respectarea măsurilor impuse de autorități.
Apelăm la dumneavoastră cu rugămintea de a da dovadă de înțelegere și cooperare, cu scopul de a limita riscul de răspândire al virusului SARS Cov-2.

Având în vedere situația epidemiologică, vă rugăm să respectați regulamentul nostru intern:
✅ înainte de a vă prezenta în clinică, asigurați-vă că aveți programare. Accesul în clinică va fi permis doar persoanelor programate.
✅ dacă aveți simptome de răceală, strănut, tuse, dureri în gât, dificultăți de respirație și/sau febră (>37.3 ° C), vă rugăm să anunțați telefonic.
✅ vă rugăm să veniți la programare purtând masca de unică folosință. De asemenea, pe durata vizitei dvs în clinică (fie ca însoțitor, fie ca pacient, în sala de așteptare, în cabinete și pe întreaga durată a consultului și/sau a terapiei), aveți obligația de a purta în mod corespunzător masca de unică folosință, acoperind gura și nasul.

✅ înainte de a intra în clinică, vă rugăm să vă puneți în picioare botoșii de unică folosință aflați în zona liftului.
✅ la intrarea în clinică / cabinete, vă încurajăm să respectați normele de igienă (dezinfectarea adecvată a mâinilor cu apă și săpun, utilizarea dezinfectantului de mâini) și distanță socială (2 m între pacienți și însoțitori în sala de așteptare).
✅ prezentarea la programare se va face fără însoțitori/ aparținatori. Prin excepție, minorii pot fi însoțiți de un singur părinte / tutore. De asemenea, pacienții vârstnici, cu dizabilități sau cei care au nevoie de un însoțitor pot fi însoțiți de o singură persoană.
✅ vă recomandăm, pe cât posibil, să achitați serviciile medicale cu cardul bancar.

Mulțumim!

Close

Formular inscriere la atelier

Termografia medicală - istoric, utilitate, beneficii

 

 

Scurt istoric al termografiei în medicina românească

Prima termografie a fost efectuată în 1957. Metoda a căpătat amploare, fiind extrem de căutată în anii ’80. Ulterior, din cauza supralicitării metodei şi a impedimentelor tehnice, a căzut în dizgrație. În medicina militară au practicat termografia în cadrul INMAS Bucureşti: Col. Dr. Anton (1980) şi dr. Necula Eugen (2000). După o perioadă de stagnare în România, după anii 2000, termografia a fost redescoperită și utilizată, fiind bazată pe tehnologia computerizată şi pe apariţia unor camere de termoviziune relativ accesibile pentru medicina privată.

Ce este termografia ?

Termografia medicală este o metodă de vizualizare a diferențelor de temperatură dintr-o zonă anatomică. Termografia de contact este o metodă de obţinere a hărţilor de temperatură prin senzori de contact direct cu zona de investigat .

Termoviziunea este metodă prin care se folosește o cameră de luat vederi în infraroșu, pentru a crea o fotografie digitală, o ”hartă” termică. Astfel, din punct de vedere medical, obținem o imagine în infraroșu a corpului uman sau a unei părți din corpul uman.

Care sunt motivele pentru care temperatura pe o zonă anatomică ar putea crește?

Adânciturile, pliurile, zonele în care avem vase sanguine superficiale sunt mai calde în mod normal, natural. Pentru celelalte zone, hipervascularizația este cea care duce la creșterea temperaturii. Dar hipervascularizația este efectul creșterii metabolismului local, iar metabolismul local crește frecvent în caz de infecție, inflamație sau cancer.

 

Cum ne poate ajuta termografia?

Prin utilizarea termografiei, putem afla date despre metabolismul organismului nostru ori doar a unei regiuni, fără a putea face aprecieri certe despre mărimea - dimensiuni, volum – unei formațiuni anatomice. Este, așadar, o analiză funcțională și nu una structurală precum cea oferită de echografie, mamografie sau tomografie.

La altă scală, similar este PET-CT, ce poate oferi la fel date despre metabolismul, viteza de multiplicare a unor celule dintr-o zonă anatomică, dar putând vedea și în profunzime, folosind alte principii de fizică.

Evident, termografia are limitări ținând cont de faptul că temperatura la suprafața corpului reflectă procesele situate la profunzime redusă și mult mai puțin din adâncime, dar și așa informațiile pe care le aduce pot fi de mare valoare.

Cu ajutorul termografiei pot fi diagnosticate cu o probabilitate crescută afecțiuni precum: afecțiunile ORL, ale tiroidei, tegumentelor, articulațiilor sau ale circulației membrelor. Dar cele mai importante afecțiuni care beneficiază de utilizarea termografiei ca investigație sunt tumorile din zone accesibile: tiroidă, tegumente, sâni.

Fiind o metodă de investigare fără contact, neinvazivă, neiradiantă, termografia poate fi repetată oricând, fără a ne supune organismul la vreun risc. Investigația termografică se poate efectua fără a fi necesară o pregătire prealabilă.

Unde poți efectua termografie medicală?

Vino în București la VERONIKI Life - Clinica de Medicină Integrativă pentru investigații medicale pe baza termografiei. Pentru programări, te invităm să ne contactezi la 021.232.98.41 sau să ne scrii la office@veronikilife.ro

 

Text: Dr. Bădilă Dumitru
medic medicină generală,
compentețe în termografie medicală

 

Adresa Clinicii de Medicină Integrativă - VERONIKI Life:

Intrarea Murmurului nr. 2-4, Sector 1, București