Copleşit de stresul cotidian, înspăimântat fără să recunoască de pericolele care apar la tot pasul, omul modern doreşte să poată controla totul. În acest context infecţiile şi, în general, prezenţa microorganismelor poate părea un pericol suplimentar, ducând la dorinţa expresă de a le elimina complet. Astfel apar diferite soluţii de protecţie împotriva germenilor, săpunuri antibacteriene, sterilizatoare de cameră, zugrăveli antibacteriene ca să nu mai vorbim de exagerarea frecvenţei tratamentelor antibiotice. Prin mecanisme imunologice evidenţiate în ultimii ani, excesul de igienă duce la dezechilibrarea sistemului imunitar în aşa fel încât la contactul cu un microorganism patogen organismul este în derută şi nu poate reacţiona coerent din punct de vedere imunitar, iar pe de altă parte la contactul cu o substanţă inofensivă aceasta este interpretată ca alergen şi se declanşează o reacţie imunologică severă şi deranjantă, Homeopatia, ca terapeutică informaţională şi reacţională, are capacitatea de a readuce sistemul imunitar în starea de echilibru.
Noțiunea de imunitate a fost folosită pentru prima dată în secolul XVIII, în timpul marii epidemii de variolă. Ulterior Pasteur amintea același termen în secolul XIX, iar în cursul zilelor noastre această noțiune este tot mai des vehiculată.
Imunitatea poate fi înnăscută, reprezentând mecanismul de apărare al organismului împotriva unui agent străin, antigen, sau dobândită, în urma bolii prin contact cu germeni sau după vaccinare. Sistemul imunitar este acela care face diferența între self și non-self.
Imunitatea prezintă un mecanism complex bazat pe celule care au o misiune precisă, aflate permanent în alertă, precum şi pe substanţe pe care acestea le vehiculează.
Imunitatea naturală constituie prima linie, este înnăscută și nonspecifică. Celulele implicate sunt celulele santinelă, macrofage, celule dendritice, neutrofile, eozinofile, bazofile, limfocite B şi T.
Medierea răspunsului imun este realizată şi prin substanţe produse de limfocite, cum ar fi citokine, interferon, TNF-alfa, interleuchine. Alte componente imunitare sunt celulele natural killer, cu rol în recunoașterea celulelor anormale, sistemul complementului ce cooperează cu anticorpii naturali, și nu în ultimul rând, febra, cu efect important de diminuare a multiplicării virale sau bacteriene.
În cazul agresiunii externe, această primă linie de apărare se mobilizează, producând o reacție inflamatorie.
Imunitatea dobândită este numită și imunitate adaptativă sau specifică, cu mod de acțiune mult mai specific și mai fin, bazată pe fenomenul de memorie ce necesită o cunoaștere prealabilă a agresorului.
Febra este modalitatea organismului de a-şi spori capacitatea de apărare, un fenomen benefic care declanșează în corp o mulțime de reacții importante pentru formarea, întreținerea și activarea imunității. Tot atunci se produc în corp o serie de substanțe indispensabile rezistenței naturale la infecții, cum ar fi de exemplu interferonul. Se ştie de asemenea că bacteriile şi viruşii nu rezistă la contactul cu temperaturi ridicate, un motiv în plus să nu ne grăbim să reducem temperatura. Este ca un fel de antibiotic propriu al organismului.
Datorită așa numitei "fobii de febră" există tendința de a se administra intempestiv antitermice, de multe ori la primul semn al creşterii temperaturii peste 37°C. În calitate de medici homeopați recomandăm scăderea temperaturii corpului doar dacă aceasta depășește 38,5-39°C, situație în care beneficiul dat de lupta împotriva infecției ajunge să fie depășit de riscul complicațiilor.
Tot o fobie nejustificată este cea de infecții sau de microbi care duce la exagerarea utilizării antibioticelor. Totuși, dacă ne gândim că încă de la naștere intestinul este colonizat cu bacterii străine cu care acesta va trăi în simbioză tot restul vieții. În acest context, este lesne de înţeles de ce putem considera că microorganismele nu sunt cauzele bolilor, ci doar martorii faptului ca organismul uman a permis dezvoltarea în exces a acestora. În acest caz, tratarea infecţiilor cu tratamente care doar distrug microorganismele, fără a învăţa organismul să răspundă în cazul unui viitor contact cu excesul acestora, nu aduc nici un avantaj, în vreme ce stimularea vindecării endogene, învăţarea metodei de a reacţiona este mult mai fiziologică. Acest fapt este exact ceea ce face medicamentul homeopatic, prin informaţia pe care o transmite, stimulând organismul să-şi mobilizeze propriile resurse în vederea vindecării.
Homeopatia tratează cu succes stările infecţioase febrile, atât în fază acută cât și ca tratament de teren pentru fortificarea imunității. În plus, fiecare episod infecțios acut tratat homeopatic este echivalent cu o lecție la care corpul și-a făcut temele și a învățat ceva, un pas înainte in dezvoltarea rezistenței naturale la infecții.
Medicaţia homeopatică şi naturistă, gemoterapia şi fitoterapia ajută această maturizare imunitară şi fiecare episod infecţios acut tratat homeopatic este un pas înainte în creşterea rezistenţei la infecţii. Sub urmărire homeopatică acestea vor fi tot mai rare şi mai uşor suportate de organism, ajungându-se la 1-2 episoade infecţioase pe an, considerate absolut normale pentru întreţinerea sistemului imunitar.
Răspunsul la tratament homeopatic în cazul astmului și alergiilor apare similar, în timp, prin reechilibrarea balanței TH1/TH2 și determinarea organismului să reacționeze normal la contactul cu alergenii sau microorganismele. Practic, după începerea unui tratament homeopatic pentru alergie se poate observa în timp reducerea progresivă a duratei și intensității fenomenelor alergice. Tratamentul homeopatic se adresează în paralel atât componentei simptomatice cât și componentei de teren. După trecerea sezonului de alergie sau după remiterea simptomelor tratamentul de teren se continuă până la următorul sezon, în care ne putem aștepta ca reacția alergică să fie mult mai ușor de suportat. În majoritatea cazurilor sunt necesari 2-3 ani de tratament până când reacțiile alergice specifice ajung la un nivel care nu mai necesită tratament sau dispar complet
Astfel văzând lucrurile, putem considera homeopatia o terapie imunitară, cu mari şanse de a putea rezolva multe dintre problemele pe care le ridică în zilele noastre tratarea cu succes şi de durată a pacienţilor cu dezechilibre ale sistemului imun.
Unde poți efectua o consultație de homeopatie?
Te așteptăm în București, la VERONIKI Life - Clinica de Medicină Integrativă pentru a simți efectele benefice ale homeopatiei. Pentru programări sau mai multe detalii, te invităm să ne contactezi la 021.232.98.41 sau să ne scrii la office@veronikilife.ro