O scurtă reamintire: simptome ale persoanelor infectate cu COVID-19
Despre infecția cu virusul SARS-Cov2 s-a tot discutat, fiind unul dintre cele mai populare subiecte abordate în ultima perioadă, oriunde în lume. Fără a relua prea mult acest subiect, vrem doar să punctăm și să îți reamintim că o infecție cu virusul SARS-Cov2 poate prezenta simptome diferite de la persoană la persoană. Astfel, cercetătorii de la Clinica Universitară din Viena au clasificat simptomele în 7 categorii:
1. Simptome gripale (febră, frisoane, oboseală şi tuse)
2. Simptome de guturai (guturai, strănut, gât uscat, nas înfundat)
3. Dureri musculare şi de articulaţii
4. Inflamaţii la nivelul ochilor şi mucoasei
5. Afecţiuni pulmonare (pneumonie sau dificultăţi la respiraţie)
6. Afecţiuni gastro-intestinale
7. Pierderea simţului mirosului şi a gustului şi alte simptome
Sigur, în funcție de serveritatea acestor simptome, pacienții afectați de Covid-19 necesită spitalizare sau nu, iar perioada de recuperare este, de asemenea, direct proporțională cu gradul de afectare al organismului. Majoritatea persoanelor infectate au dezvoltat o formă ușoară sau moderată a bolii, fără a necesita spitalizare.
Efectele trecerii prin boală asupra organismului
Un alt studiu, elaborat de această dată în Marea Britanie la Oxford University, evidențiază faptul că aproximativ 65% dintre pacienții cu forme moderate și severe, care au fost spitalizați, se confruntă în continuare cu oboseală, anxietate şi dificultăţi de respiraţie, la câteva luni de la contractarea virusului. Totodată, au fost identificate imagistic anomalii la nivelul mai multor organe (plămâni, rinichi, inimă), fiind asociate ca efecte inflamatorii ale virusului, cu consecințe nefaste asupra sănătății. Iată de ce pacienții supraviețuitori COVID trebuie să acorde o deosebită importanță perioadei de convalescență.
Dintre pacienții infectați care au dezvoltat o formă ușoară a bolii și care nu au avut nevoie de spitalizare, majoritatea acuză simptome post-COVID precum: dureri musculare, dureri articulare, dureri de cap, oboseală, lipsă de concentrare, depresie, anxietate.
Este bine să știi că indiferent de modul de manifestare a bolii, mai blând sau mai agresiv, tratamentul pacienților care au avut COVID-19 nu ar trebui să se oprească o dată cu primirea rezultatului negativ al testului PCR, ci ar trebui ajustat în funcție de simptomele rămase, corelat cu analize de sânge ori alte investigații, după caz. În acest sens, medici din Italia, Spania și Germania au studiat tratamentul pacienților și evoluția acestora și au concluzionat că tratamentele antiinflamatoare și antiagregante ar trebui să fie administrate ca tratament post-COVID.
Un astfel de tratament pe care ți-l recomandăm, dacă ai avut COVID-19, este ozonoterapia. Ozonul, utilizat în practica terapeutică, acționează ca antiinflamator, germicid și antioxidant. Administrat ca tratament post-COVID, acesta îți va stimula în mod natural organismul pentru a se reface complet și pentru a își spori imunitatea.
Despre ozonoterapie
Încă de la descoperirea ozonului și a proprietăților acestuia, a fost cunoscut efectul germicid al acestuia, extins asupra bacteriilor, fungilor, paraziților și virușilor, pe care îi inactivează. Acest efect este util atât în administrările locale (infiltrații cu ozon), dar și în cele sistemice (administrare de tip autohemoterapie).
Un alt efect descoperit prin anii 90, este cel de activare a celulelor imunocompetente și declanșarea unei întregi cascade imunitare, cu activarea interferonului și altor citokine. Beneficiile se extind astfel asupra patologiei marcate de imunodeficiență, hepatite virale, infecții herpetice, oncologie.
În 2009, o echipă de cercetători condusă de Tanaka a demonstrat că virusul gripal de tip A este inactivat în proporție de 99.99% prin expunerea la concentrații scăzute de ozon. Alte cercetări efectuate de prof. Murray indică faptul că expunerea la ozon determină o degradare oxidativă a lipidelor din membrana celulară a virusului, întrerupând astfel capacitatea de a se multiplica.
Beneficiile ozonoterapiei ca tratamentul post-COVID:
Revenind la informații mai practice pentru tine și anume utilitatea ozonoterapiei în tratamentul post-COVID, iată care sunt beneficiile pe care le vei resimți chiar de la prima ședință de ozonoterapie:
Pe lângă acestea, organele interne (ficat, plămâni, inimă, creier) vor fi mai bine vascularizate, aportul de oxigen adus contribuind la o regenerare celulară. Funcțiile cardiacă, hepatică și pulmonară vor fi îmbunătățite, conferindu-ți o stare bună de sănătate.
Protocolul pentru administrarea terapiei cu ozon presupune utilizarea unui aparat care generează ozon din molecule de oxigen. Medicul sau asistentul medical îți va recolta aproximativ 150 ml de sânge într-un recipient steril. Acest recipient este conectat la aparatul de ozon pentru ca sângele să fie ozonat prin barbotare și reintrodus în organism.
Sângele, îmbogățit cu amestecul de oxigen-ozon în doza precisă, se va distribui la diferitele organe și va activa procese biologice vitale de regenerare care grăbesc procesul de refacere în perioada de convalescență. Această procedură perfuzabilă se numește autohemoterapie majoră cu ozon, durează aproximativ o oră și are foarte puține contraindicații, pe care medicul specialist le poate identifica în urma unei consultații inițiale. Medicul va stabili dozele de ozon și frecvența ședințelor de tratament în mod personalizat, pentru fiecare pacient.
Persoanele care au participat 1 – 2 ori / săptămână timp de câteva săptămâni la o astfel de procedură prezintă o revenire mult mai rapidă la starea normală de sănătate pe care o aveau înaintea infecției cu COVID sau chiar la o stare mai bună decât înainte.
Unde pot efectua tratament de ozonoterapie?
Te așteptăm în București, la VERONIKI Life - Clinica de Medicină Integrativă pentru a simți efectele benefice ale terapiei cu ozon. Pentru mai multe detalii, te invităm să ne contactezi la 021.232.98.41 sau să ne scrii la office@veronikilife.ro.